İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü NEDİR?
İslam tarihinin farklı evrelerini, siyasi, sosyal, kültürel ve sanatsal gelişimini kaynaklarıyla inceleyen İslam Tarihi ve Sanatları Bölümünde aşağıdaki anabilim dalları bulunmaktadır:
İslam Tarihi Anabilim Dalı, Hz. Peygamber’in hayatını ve peygamberlik sürecini ele alan siyerden başlamak üzere, ilk halifeler dönemi sonrasında gelişen İslam imparatorlukları çağını; Türklerin İslam'ı kabulünden sonraki tarihlerini dini, siyasi, kültürel ve sanatsal yönleriyle araştırır. Türk - İslam Sanatları Tarihi Anabilim Dalı, İslam medeniyetinin göstergelerinden biri olan sanatın, Müslüman Türklerce geliştirilme sürecini, klasik ve modern dönemleri ele alır. İslam dünyasına özgü sanat dalları ve bunlara ait eserler üzerinde durur. Türk - İslam Edebiyatı Anabilim Dalı, İslam medeniyetinin temel sanatlarından şiir ve edebiyatın gerek şekil gerekse içerik olarak yapısını ve derininde yatan düşünce dünyasını araştırır. Türk - Din Musikisi Anabilim Dalı, İslam kültüründe özellikle tasavvuf çatısı altında gelişen musikinin yapısını araştırır.
NEDEN İslam Tarihi ve Sanatları?
· Dini ilimler tahsili sürecinde, tarih ve kültürümüzün temel sahalarında eğitim alabilmek,
· İslami ilimlerin temel alanlarında bilgi sahibi olmanın yanında, İslam tarih ve sanatlarında ihtisaslaşabilmek,
· Arapçayı öğrenmenin yanında din bilimlerinin kaynak dillerini ve çağdaş Batı dillerini öğrenme imkânı elde edebilmek,
· Dini kurumlar başta olmak üzere toplumsal hizmet alanlarında çalışabilecek ilmi, pratik bilgi ve yetkinliğe sahip olmak,
· İslam kültürünün devamlılığı ve İslam sanatlarının yaşatılabilmesi noktasında alana katkı sunmak,
· Geleneksel sanatlarımızda ihtisaslaşma imkânı bulmak amaçlarıyla İslam Tarihi ve Sanatları eğitimi alınabilir.
NASIL Bir Ders Programı?
ZENGİN İÇERİK: Fakültemizde İslam dini ve diğer dünya dinleri günümüzdeki yaygınlık, etkililik ve doktriner zenginliğiyle orantılı olarak seçmeli derslerin sağlayacağı imkânlarla daha geniş ve derinlikli olarak öğretilecektir. Hazırlık dışındaki dört yıllık lisans eğitimi sürecinde zorunlu derslerin büyük ölçüde ilk iki yılda okutulmasından sonra son iki yılda her dönem bir veya iki zorunlu dersin dışında seçmeli derslerin ağırlığına göre her birinde bir bölümün derslerinin ön plana çıktığı, şeklen değil fakat muhteva bakımından farklı programlar uygulanmış olacaktır. Her öğrenci zorunlu derslere ek olarak birbirinden farklı seçmeli dersler alıp değişik alanlarda uzmanlaşmış olarak aynı Dini İlimler Fakültesi diplomasını hak edecektir.
DİSİPLİNLER ARASILIK: Fakültemizin özgün yanı, eğitimde hem dini ilimlerin kendi içinde hem de diğer sosyal ve beşeri bilimlerle disiplinler arası ilişki ve etkileşime girmesinin hedeflenmesidir.
ARAŞTIRMA ODAKLILIK: Öğrenciler lisans döneminden itibaren bilimsel araştırmalara özendirilecektir. Bu amaçla son iki yılda makale yazma ve lisans mezuniyet tezi hazırlama konularında yetiştirilecektir. Her öğrenci son iki yılda yöneldiği özel alana uygun olarak bir danışman hocanın rehberliğinde araştırma becerisini geliştirecektir. Lisans mezunlarının belli bir bilim dalında uzmanlaşmaları ve lisansüstü programa başlayarak araştırmacılığa yönelmeleri sağlanacaktır.
ÇOK DİLLİLİK: Fakültemizin eğitim dili Türkçe olup lisanstan önce bir yıl okutulacak Arapça hazırlık sınıfının sağlayacağı Arapça dil becerisi sayesinde lisans derslerinin %30’u Arapça okutulacaktır. Arapça hazırlık sınıfında dersler kendi alanlarında uzman olan Türk ve yabancı uyruklu öğretim elemanları tarafından verilecektir. Fakültemizin önem verdiği hususlardan biri de öğrencilerimizin yeterli seviyede İngilizce öğrenmelerini ve yabancı literatürü rahatlıkla takip edebilmelerini sağlamaktır. Bunu gerçekleştirmek isteyen öğrencilerimiz İngilizce eğitim veren bölümlerden dersler seçerek İngilizce görme imkânına da sahip olacaktır.
DANIŞMANLIK: Fakültemiz bünyesinde yürütülecek eğitim ve araştırmalar öğrencilerin eğitilmesi, öğretim elemanlarının akademik yetkinlik ve gelişimleri ile eş zamanlı yürütülecektir. Danışman hocaları nezaretinde öğrencilerin lisans eğitimleri müddetince yetişmelerine katkı sağlanacaktır.
ÇİFT DİPLOMA İMKÂNI: Sosyal bilimler üniversitesi olmanın getirdiği ihtisaslaşma avantajıyla başarılı öğrencilerimiz “çift anadal” ve “yandal” programlarından yararlanma imkânı bulacaktır.